Skip to content
Sluit

Geschiedenis

Geschiedenis

Geschiedenis

Herenboeren Nederland vindt haar oorsprong in Boxtel. Al in 2006 zocht een vertegenwoordiger van de Marggraff Stichting, naar manieren om landgoed Wilhelminapark een eigentijdse, duurzame invulling te geven. De voorlopersfunctie die het landgoed had, moest worden hersteld.

In contact met Geert van der Veer die zich toen al verwonderde over het functioneren van het gangbare landbouwmodel en de voedselketen, zagen zij kansen voor een alternatief, duurzaam en eerlijk model voor voedselproductie. Na het vinden van een aantal gelijkgestemden en (kennis)partners en werd de haalbaarheid van een nieuw model verkend en onderzocht.

Parallel daaraan startte in de regio Boxtel de ontwikkeling van wat begin 2016, na een periode van pionieren, de eerste Herenboerderij van Nederland zou worden. Die kreeg voet aan de grond op landgoed Wilhelminapark, eigendom van de Marggraff Stichting.

Om de beweging naar meer Herenboerderijen mogelijk te maken, werd in 2014 Stichting Herenboeren Nederland opgericht. Dit vanuit de overtuiging dat het concept schaalbaar is en overal in Nederland en zelfs daarbuiten professioneel ontwikkeld kan worden.

Onze toekomst