Fruit van het huis

Fruit

Fruit van het huis

Appels, peren, pruimen. Herenboeren voorzien graag in hun eigen behoefte aan hardfruit. Daarom verbouwen ze ook dit zelf. Concreet houdt dat in dat op ongeveer 1 hectare fruitbomen staan, appels, peren en pruimen.

Wat er in welke mate staat, hangt ook nu weer af van de geschiktheid van de bodem en de wensen van de leden van de coöperatie. Ook de rassenkeuze is tot op zekere hoogte variabel. Al staan de bomen er langjarig en is het geen kwestie van ‘even een boompje planten en je plukt er direct de vruchten van.’

Sowieso wil een Herenboerderij het seizoen van elk product, zo lang mogelijk maken. Dat gebeurt door per soort, verschillende rassen te telen (vroeg, middel en laat). Behalve dat er zo langer van een bepaalde fruitsoort gegeten kan worden, spreidt de boer zo de risico’s. Bij de aanplant van de fruitbomen is hiermee ook rekening gehouden.

Jaarrond fruit?
Behalve dat er onderscheid is aangebracht tussen de soorten fruit (appel, peer, pruim, …) is daarbinnen een mix aangebracht tussen typen (handappel, moesappel) en rassen (verschillende smaak, oogsttijd, bewaarbaarheid). Door ze vervolgens gekoeld te bewaren, is het mogelijk om vrijwel jaarrond fruit van eigen boerderij te eten.

Ik mis een gebouw…