De boer, in dienst

Ivar Pel 13

De boer, in dienst

De Herenboerderij wordt dagelijks gerund door een boer (m/v). Hij werkt voor de leden van de coöperatie en wordt ook door hen betaald. Hij is deskundig, een vakman, maar niet de ondernemer in de klassieke zin van het woord. Wel heeft hij kennis op een breed terrein. Wat doet hij dan zoal?

Feitelijk verzorgt hij de hele teelt, van begin tot eind. Hij bewerkt het land, zorgt voor een vruchtbare bodem, zaait, wiedt, egt en probeert met zo min mogelijk externe input te komen tot een optimale, gezonde en bovenal smakelijke oogst.
Ook snoeit hij eventueel de fruitbomen en zorgt er vanzelfsprekend voor dat de gewassen op tijd geoogst worden. Als het hem aan tijd of kennis ontbreekt, zorgt hij er ook voor dat een loonwerker bijspringt zodat de oogst gegarandeerd blijft. En weet de boer het ook even niet meer, dan schakelt hij met anderen. Dat kan een vriend zijn maar ook collega-boeren en adviseurs die onder de vlag van de landelijk opererende organisatie Herenboeren Nederland werken, zijn beschikbaar.

Verder verzorgt hij de dieren. Op de boerderij verbouwt hij een belangrijk deel van hun voer en hij geeft ze te eten en te drinken. Daar waar nodig of gewenst, schakelt hij op tijd een dierenarts in. Ook heeft hij een belangrijke rol in de ontwikkeling en het beheer van de natuur en het landschap.

Een ‘gewone’ boer kan nog een teruggetrokken leven leiden, maar dat is de boer op een Herenboerderij niet gegund. Alleen al de 200 leden-huishoudens houden hem scherp en hij zal regelmatig zijn verhaal moeten doen aan andere boeren, beleidsmakers of de media. Dat betekent dat hij transparant moet werken, benaderbaar en communicatief is en dus graag wil vertellen wat hij doet, en waarom.

Varkensvlees uit de scharrelwei