Skip to content
Sluit

Kennis- en expertiseprogramma

Ophalen

Kennis- en expertise voor de Herenboeren-boer

De boer van een Herenboerderij neemt een bijzondere plek in. Hij of zij is niet de eigenaar, of de ondernemer in de klassieke zin van het woord. Nee, de Herenboeren-boer is de waard, de bedrijfsleider van de onderneming, in (loon)dienst van de coöperatie. Hij of zij krijgt betaald om op een zo duurzaam mogelijke manier voedsel te produceren; gevarieerd, voldoende, transparant en van een uitstekende kwaliteit. Dit alleen al stelt bijzondere eisen aan de Herenboeren-boer.

We ondersteunen lokale initiatiefnemers bij de realisatie van hun eigen boerderij. Dat doen we onder meer door capabele boeren te werven en op te leiden. Wat we dus nodig hebben zijn ondernemende vakmensen die open staan voor iets nieuws en bereid zijn om op een gegeven moment te werken op een van de toekomstige

Kennisprogramma gestart

Herenboeren Nederland werkt samen met een aantal partners en trainers onder wie een specialist permacultuur, een bosboer, onderwijsspecialisten en transitiedenkers- en doeners. Inmiddels is een uitgekiend kennis- en expertiseprogramma opgesteld waarmee in het najaar van 2018 gestart is.

In de loop van 2019 gaat het programma verder, met ongeveer zeven aspirant Herenboeren-boeren. Daarbij is het nadrukkelijk de bedoeling dat ze elkaar versterken en verder helpen, want er zit veel kennis in de groep.

Het programma is deels voor iedereen, deels optioneel. Het omvat theorie en (veld)praktijk en gaat van de essentie van permacultuur en het theoretisch kader van een Herenboerderij, tot een onderwerp als monitoring van biodiversiteit, mechanisatie en hoe straks om te gaan met je Herenboeren. Ook persoonlijke ontwikkeling en zo iets als presentatievaardigheden krijgt aandacht.