Part-time boer (24u) gezocht in De Bilt

Voor een al lopende Herenboerderij in De Bilt (bij Utrecht) zoeken we per voorjaar 2023 een ‘hulpboer’, oftewel ‘part-time’ boer voor 24u per week.

Ben jij een praktische aanpakker met kennis van zaken en de benodigde sociale en communicatieve vaardigheden om samen te werken met een grote groep vrijwilligers? Lees dan vooral door! 

Wat is er bijzonder aan werken op een Herenboerderij?

Een Herenboerderij is een gemengde boerderij, met de nadruk op groenteteelt. Er zijn momenteel 16 Herenboerderijen in Nederland, met elk gemiddeld 4ha groenteteelt. Daarnaast kunnen er ook andere functies op de boerderij zijn, zoals dierhouderij en fruitteelt. Naast deze 16 draaiende boerderijen zijn er in Nederland nog eens ruim 35 initiatiefgroepen van burgers die werken aan de oprichting van hun eigen Herenboerderij.

De boerderij is eigendom van een coöperatie van 200-270 huishoudens, die de directe afnemers zijn van de producten. Een Herenboerderij werkt natuurgedreven, waarbij biologisch de ondergrens is, maar we zijn niet Skal-gecertificeerd. Een Herenboerderij werkt volgens de 3 uitgangspunten en 7 pijlers die hier staan uitgelegd.

Op deze filmpjes van Herenboerderij Willemhoeve (bij Soest/Baarn), Herenboerderij Land van Weert en Herenboerderij Op ’t Lies (bij Breda) krijg je een goede indruk van de opbouw van een Herenboerderij.
Uitgebreidere informatie vind je bij ‘De Herenboerderij’ en ‘De beweging’ op onze website.

Wat doet een Herenboer-boer?

De agrarisch bedrijfsleider leidt het gemengd bedrijf in opdracht van de coöperatie: een uitdagende functie met een grote diversiteit aan werkzaamheden. De agrarische bedrijfsleider is als meewerkend voorman de “waard” van de Herenboerderij. Hij/zij coördineert, stuurt en controleert de uitvoering van alle landbouwkundige werkzaamheden tot en met de oogst en uitlevering/ distributie. Als part-time ‘hulpboer’ werk je 24u in de week hieraan ondersteunend mee. Het doel van de Herenboerderij is om kwalitatief goed eten te produceren op een natuurinclusieve en natuurgedreven manier. De lokale ecosystemen en het vergroten van biodiversiteit en verbeteren van de bodemkwaliteit in het gebied zijn belangrijke speerpunten.

De leden van de coöperatie zijn betrokken bij de productie en worden gestimuleerd mee te helpen op de boerderij. Er is een gezamenlijke motivatie om kwalitatief goed en smaakvol eten te produceren en te weten hoe het geproduceerd wordt. De community zorgt ervoor dat de boerderij een fijne plek is om te zijn voor gewas, dier en mens.

Gemiddeld besteed je 50% van je tijd aan tuinbouw, 20% aan de zorg voor de dieren en 30% aan het werken met de leden van de coöperatie. Ook ben je verantwoordelijk voor o.a. de administratie en zaken rond wet- en regelgeving. Denk daarbij aan de perceelregistratie, mestboekhouding en andere verplichte zaken.

Als boer van de Herenboeren ben je nooit uitgeleerd. Het is dan ook belangrijk dat je een nieuwsgierige houding hebt en gemotiveerd bent jezelf steeds weer verder te ontwikkelen, samen met collega’s en andere deskundigen. Ook vind je het leuk om de leden van de coöperatie actief bij de boerderij te betrekken en kun je omgaan met de dynamiek van een coöperatieve boerderij, de rol van het bestuur en de inbreng van leden. Een Herenboerderij biedt de mogelijkheid om de boerderij te ontwikkelen tot een uniek bedrijf.

Over Herenboeren Nieuw-Bureveld

Momenteel is Herenboerderij Nieuw Bureveld in De Bilt op zoek naar een tweede ‘hulpboer’ om samen met de bedrijfsleider het bedrijf te runnen. Nieuw Bureveld heeft 4ha groenteteelt, 2,5ha granen, 10 varkens en 40 kippen. Naar verwachting zal eind 2023 gestart worden met de aanleg van 1,5ha boomgaard. Het land wordt gepacht van een ervaren veehouder (vleesvee), met wie veel wordt samengewerkt en ook is er een landwinkel en zorgboerderij aanwezig. Meer informatie vind je ook op nieuwbureveld.herenboeren.nl

Aan ervaring en kennis breng jij mee…

In ieder geval:

 • Heb je minimaal een agrarische opleiding in de tuinbouw, en MBO 4 of HBO-werk-/denkniveau;
 • Heb je een aantal jaren relevante werkervaring op een professioneel tuinbouwbedrijf of akkerbouwbedrijf als zelfstandige medewerker of eindverantwoordelijke;
 • Heb je ervaring in het werken met verschillende tractoren en machines;
 • Heb je de benodigde communicatieve en sociale vaardigheden voor de aansturing van en omgang met vrijwilligers;
 • Heb je de benodigde digitale vaardigheden om je een aantal geautomatiseerde systemen/applicaties snel eigen te maken;
 • Heb je zin om je verder te ontwikkelen in alle agrarische facetten van het Herenboerenvak;
 • Heb je rijbewijzen B en tractor.

Het is pré als:

 • Je werkervaring (deels) bestaat uit biologische bedrijfsvoering en gemengde bedrijfsvoering;
 • Je in het bezit bent van BHV/EHBO en VCA;
 • Je technisch handig bent om voorkomend (onderhouds)werk zelfstandig uit te voeren, dan wel goed aan te kunnen sturen (bijv. timmeren, lassen, water en elektra);
 • Je beschikt over een sterk lokaal agrarisch netwerk (bijv. andere boeren, loonwerkers en mechanisatiebedrijven) of bewezen ervaring hebt in het opbouwen van een lokaal agrarisch netwerk.
 • Je woonachtig bent in De Bilt en/of hier een netwerk hebt.

Functieaanbod

Een part-time aanstelling van 24u per week op een kleinschalig gemengd bedrijf dat groenten, fruit en vlees produceert voor de 200-270 huishoudens die lid zijn van de coöperatieve Herenboerderij. Arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Open Teelten en salaris is afhankelijk van leeftijd en ervaring. De functie gaat in per voorjaar 2023, exacte datum in overleg.

Solliciteren

Ben je eraan toe om boer bij Herenboeren te worden? Dan ontvangen we graag je CV en motivatiebrief met daarin jouw beweegredenen om je aan te willen sluiten bij de Herenboerenbeweging. We zijn vooral nieuwsgierig naar jouw drijfveren om boerderijen te ontwikkelen naar zoveel mogelijk werken met kringlopen.

Je motivatiebrief en CV kun je sturen naar Mariska Pater: mariska@herenboeren.nl

Deze vacature is uitgezet op 13-3-2023 en heeft geen vooraf vastgestelde einddatum. Wel vragen we je niet te lang te wachten met reageren, omdat we graag zo snel mogelijk met kandidaten in contact komen. 

Download deze vacature in PDF.

Fotografie van de foto helemaal bovenaan deze pagina: Mark van Stokkom – Trademark fotografie.

 

De Herenboerderij in beeld (deze foto’s zijn van verschillende Herenboerderijen).

Herenboerderijen zijn bijna allemaal gemengde bedrijven.

 

Leden van de coöperatie helpen vaak mee op het land.

 

Veel Herenboerderijen verbouwen graan voor veevoer of zelfs voor eigen brood.

 

Leden verzorgen de wekelijkse uitgifte van oogstpakketten op de boerderij.

 

Een Herenboerderij is eigendom van een coöperatie van gemiddeld 200-270 huishoudens.
Op ALV’s beslissen zij mee over belangrijke onderwerpen.

Deel dit bericht: