Boer-bedrijfsleider gezocht voor Herenboeren Lingezegen (Arnhem-Nijmegen)

Voor Herenboeren Lingezegen bij Elst (tussen Nijmegen en Arnhem) zoeken we per voorjaar 2023 een Herenboeren-boer, oftewel een agrarisch bedrijfsleider (m/v).

Ben jij een praktische aanpakker met kennis van zaken en de benodigde sociale en communicatieve vaardigheden om samen te werken met een grote groep vrijwilligers? Lees dan vooral door! 

Wat is er bijzonder aan werken op een Herenboerderij?
Een Herenboerderij is een gemengde boerderij, met de nadruk op groenteteelt, maar heeft daarnaast ook fruitteelt en veeteelt. Er zijn momenteel 16 Herenboerderijen in Nederland die elk uit ongeveer 20 ha bestaan, waarvan gemiddeld 4 ha groenteteelt, 1-2 ha fruit, 10 varkens, 250 kippen en soms ook een aantal koeien. Ook zijn er ruim 35 initiatiefgroepen in Nederland die werken aan hun eigen Herenboerderij.

De boerderij is eigendom van een coöperatie van 200-270 huishoudens, die de directe afnemers zijn van de producten. Een Herenboerderij werkt natuurgedreven, waarbij biologisch de ondergrens is, maar we zijn niet Skal-gecertificeerd. Een Herenboerderij werkt volgens de 3 uitgangspunten en 7 pijlers die hier staan uitgelegd.

Op deze filmpjes van Herenboerderij Willemhoeve (bij Soest/Baarn), Herenboerderij Land van Weert en Herenboerderij Op ’t Lies (bij Breda) krijg je een goede indruk van de opbouw van een Herenboerderij. Uitgebreidere informatie vind je bij ‘De beweging’ en ‘De Herenboerderij’ op de website van Herenboeren Nederland.

Over Herenboeren Lingezegen
Herenboeren Lingezegen gaat in voorjaar 2023 van start op een perceel in Park Lingezegen (tussen Nijmegen en Arnhem). Dit perceel, ‘Het Hoogeveld’ genaamd, is 5ha groot. Het gaat het hart vormen van een boerderij met nadruk op de fijne groenteteelt en fruitteelt, kippen en een aantal varkens. We willen hier ook een glazen kas van >1000 m² realiseren.

Uiteindelijk willen we (natuurlijk) naar de 20ha toe groeien. De verwachting is dat we op termijn in dit gebied kunnen uitbreiden, omdat er daar volop andere agrarische activiteiten plaatsvinden. Er is tevens een locatie in beeld waar mogelijk onze aardappelteelt kan plaatsvinden en onze koeien kunnen weiden. ‘Het Hoogeveld’ beschikt over een voorerf waar gebouwd mag worden en momenteel onderzoeken we dus ook wat daarvan de mogelijkheden en wensen zijn. Meer informatie en de actuele ontwikkelingen vind je op lingezegen.herenboeren.nl.

Wat doet een Herenboer-boer
De agrarisch bedrijfsleider leidt het gemengd bedrijf in opdracht van de coöperatie: een uitdagende functie met een grote diversiteit aan werkzaamheden. De agrarische bedrijfsleider is als meewerkend voorman de “waard” van de Herenboerderij. Je coördineert, stuurt en controleert de uitvoering van alle landbouwkundige werkzaamheden tot en met de oogst en uitlevering/distributie. Je doel is om kwalitatief goed eten te produceren op een natuurinclusieve en natuurgedreven manier. De lokale ecosystemen en het vergroten van biodiversiteit en verbeteren van de bodemkwaliteit in het gebied zijn belangrijke speerpunten.

De leden van de coöperatie zijn betrokken bij de productie en worden gestimuleerd mee te helpen op de boerderij. Er is een gezamenlijke motivatie om kwalitatief goed en smaakvol eten te produceren en te weten hoe het geproduceerd wordt. De community zorgt ervoor dat de boerderij een fijne plek is om te zijn voor gewas, dier en mens. Gemiddeld besteed je 80% van je tijd aan tuinbouw en 20% aan de zorg voor de dieren. Ook ben je verantwoordelijk voor o.a. de administratie en zaken rond wet- en regelgeving. Denk daarbij aan de perceelregistratie, mestboekhouding en andere verplichte zaken.

Als boer van de Herenboeren ben je nooit uitgeleerd. Het is dan ook belangrijk dat je een nieuwsgierige houding hebt en gemotiveerd bent jezelf steeds weer verder te ontwikkelen, samen met collega’s en andere deskundigen. Ook vind je het leuk om de leden van de coöperatie actief bij de boerderij te betrekken. Een Herenboerderij biedt de mogelijkheid om de boerderij te ontwikkelen tot een uniek bedrijf.

Aan ervaring en kennis breng jij mee…

In ieder geval:

 • Heb je minimaal een agrarische opleiding in de tuinbouw, MBO 4 en een HBO-werk-/denkniveau;
 • Heb je een aantal jaren relevante werkervaring op een professioneel tuinbouwbedrijf of akkerbouwbedrijf als zelfstandige medewerker of eindverantwoordelijke;
 • Heb je ervaring in het werken met verschillende tractoren en machines;
 • Heb je de benodigde communicatieve en sociale vaardigheden voor de aansturing van en omgang met vrijwilligers;
 • Heb je de benodigde digitale vaardigheden om je een aantal geautomatiseerde systemen/applicaties snel eigen te maken;
 • Heb je zin om je verder te ontwikkelen in alle agrarische facetten van het Herenboerenvak;
 • Heb je rijbewijzen B en tractor.

Het is pré als:

 • Je werkervaring (deels) bestaat uit biologische bedrijfsvoering en gemengde bedrijfsvoering;
 • Je in het bezit bent van BHV/EHBO en VCA;
 • Je technisch handig bent om voorkomend (onderhouds)werk zelfstandig uit te voeren, dan wel goed aan te kunnen sturen (bijv. timmeren, lassen, water en elektra);
 • Je beschikt over een sterk lokaal agrarisch netwerk (bijv. andere boeren, loonwerkers en mechanisatiebedrijven) of bewezen ervaring hebt in het opbouwen van een lokaal agrarisch netwerk.

Functieaanbod
Wij bieden je een aanstelling van 32-38u (precieze aantal uren in overleg) op een kleinschalig gemengd bedrijf dat groenten, fruit en vlees produceert voor de 200-270 huishoudens die lid zijn van de coöperatieve Herenboerderij. Arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Open Teelten en salaris is afhankelijk van leeftijd en ervaring.

Solliciteren
Ben je eraan toe om boer van de Herenboeren te worden? Dan ontvangen we graag je CV en motivatiebrief met daarin jouw beweegredenen om je aan te willen sluiten bij de Herenboerenbeweging. We zijn vooral nieuwsgierig naar jouw drijfveren om de boerderij in Lingezegen te ontwikkelen naar zoveel mogelijk werken met kringlopen.

Je motivatiebrief en CV kun je sturen naar Mariska Pater: mariska@herenboeren.nl

Download deze vacature in PDF.

Kijk voor meer vacatures van Herenboeren Nederland op www.herenboeren.nl/vacatures 

Fotografie van de foto helemaal bovenaan deze pagina: Mark van Stokkom – Trademark fotografie.

De Herenboerderij in beeld (deze foto’s zijn van verschillende Herenboerderijen).

Herenboerderijen zijn bijna allemaal gemengde bedrijven.

 

Leden van de coöperatie helpen vaak mee op het land.

 

Veel Herenboerderijen verbouwen graan voor veevoer of zelfs voor eigen brood.

 

Leden verzorgen de wekelijkse uitgifte van oogstpakketten op de boerderij.

 

Een Herenboerderij is eigendom van een coöperatie van gemiddeld 200-270 huishoudens.
Op ALV’s beslissen zij mee over belangrijke onderwerpen.

 

Deel dit bericht: