Herenboeren Nederland zoekt controller (m/v)

Wie zijn wij?

Herenboeren is een groeiende burgerbeweging die aantoont dat de productie van ons dagelijks voedsel anders, beter en bovenal duurzamer kan. Op 16 plekken, verspreid over het hele land, zijn er al draaiende Herenboerderijen. Dat zijn kleinschalige, natuurgedreven en gemengde boerderijen die eigendom zijn van een coöperatie van zo’n 200-270 huishoudens. Daarnaast werken er nog ruim 42 initiatiefgroepen van burgers aan de realisatie van hun eigen lokale Herenboerderij en dat worden er elke maand weer meer.  

Stichting Herenboeren Nederland helpt als landelijke organisatie mee aan het opzetten en de succesvolle exploitatie van deze lokale boerderijen. Daarnaast richt zij zich op het vergaren en ontsluiten van kennis voor de verdere ontwikkeling van Herenboerderijen in Nederland. Tot slot zet zij zich op gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau in voor verbeterde wetgeving en beleid om de landbouwtransitie naar een natuurgedreven voedselsysteem mogelijk te maken.

Wat doe je als controller bij Herenboeren Nederland?

Herenboeren Nederland is een snelgroeiende organisatie. De eerste boerderij opende in 2016, de tweede in 2019 en eind 2023 zullen er zo’n 20 operationele boerderijen zijn. De afgelopen jaren heeft het team van Herenboeren Nederland een flinke stap gezet op weg naar een professionele organisatie gedragen door gedreven mensen. Het huidige kernteam bestaat uit ongeveer 15 mensen, met daarnaast een expert-pool van nog eens ruim 20 mensen. Bovendien hebben we intensieve contacten met onze boerderijen waar vele bestuurders, commissies en werkgroepen op vrijwillige basis het werk van de ruim 30 boeren die we in dienst hebben ondersteunen.

Naast Herenboeren Nederland en haar boerderijen bestaat de beweging Herenboeren Nederland uit meer dan alleen de boerderijen. Aardpeer is het grondfonds waarvan Herenboeren Nederland een van de grondleggers is. Herenboeren Nederland is ook mede-initiator van het GroenBoerenPlan en mede-oprichter van Caring Farmers en de Boerenraad. Verder is onlangs De Kleine Aarde gekocht van de Gemeente Boxtel. De Kleine Aarde maakt deel uit van ‘de Plaatsen’, dat een breed kenniscentrum moet worden voor de voedseltransitie en waar burgers, boeren en wetenschappers samenwerken aan onze missie: 350 regeneratieve boerderijen in 2030. Naast deze entiteiten is er nog een ANBI-stichting Vrienden van Herenboeren die geldstromen kanaliseert van private donateurs. 

Gezien de stijgende omvang van de financiële stromen, zowel binnen Herenboeren Nederland als binnen het bredere ecosysteem zijn we op zoek naar een controller om de (1) financiële structuur van de verschillende entiteiten verder te professionaliseren en (2) de control functie op adequate wijze in te richten en uit te voeren.

Wij zoeken een ervaren financial die:

 • Zich herkent in en verenigt met het concept van Herenboeren;
 • Werk/denkniveau: HBO-WO met minimaal vijf jaar relevante werkervaring;
 • Ruime ervaring heeft in een controller functie, bij kan dragen aan de (verdere) professionalisering van de verantwoordingsstructuur;
 • In nauwe samenwerking met de financieel bestuurder de planning en control-cyclus kan vormgeven en inrichten;
 • Zowel de (financiële) structuur en werkprocessen van een groeiende organisatie kan ontwikkelen en meewerkt aan uitvoerende taken;
 • Bijdraagt aan de belangen van de verschillende stakeholders in het Herenboeren ecosysteem (i.e. Herenboeren Nederland en haar boerderijen, Aardpeer, Boerenraad, De Plaatsen, Caring Farmers en Vrienden Van HB);
 • Proactief is in het bedenken, voorstellen en aanpakken van verbeterpunten, in samenwerking met het bestuur.

Wij bieden:

 • Een inspirerende werkomgeving waarbinnen je ook lid bent van het managementteam van Herenboeren;
 • Een flexibele werklocatie;
 • Een aanstelling voor 16 – 32 uur per week (in overleg);
 • Hoogte van de beloning afhankelijk van deskundigheid en ervaring;
 • Overige arbeidsvoorwaarden (inclusief reiskosten) conform cao Open Teelten.

Hoe reageren?

Ben jij op zoek naar een uitdaging in een positieve en dynamische omgeving en ben je enthousiast over deze functie? Dan ontvangen we graag je CV en een beknopte motivatiebrief plus indicatie van de gevraagde beloning. Je kunt deze sturen naar Mariska Pater via mariska@herenboeren.nl Heb je vooraf nog vragen, dan kun je bellen met Mariska via 06-34537463.

Deze vacature is uitgezet op 6-3-2023 en heeft geen vooraf vastgestelde einddatum. Wel vragen we je niet te lang te wachten met reageren, omdat we graag zo snel mogelijk met kandidaten in contact komen. 

Open deze vacature als PDF

Deel dit bericht: