Boeren, fulltime en parttime, gezocht op Schouwen-Duiveland

Voor een spoedig te starten Herenboerderij op Schouwen-Duiveland (omgeving Scharendijke) zoeken we 2 Herenboeren-boeren: een agrarisch bedrijfsleider (m/v, 32 tot 40u p.w.) en een ondersteunende part-time boer (m/v, 16 tot 32u p.w.).

Ben jij een praktische aanpakker met kennis van zaken en de benodigde sociale, organisatorische en communicatieve vaardigheden om samen te werken met een grote groep vrijwilligers? Lees dan vooral door! 

Wat is er bijzonder aan werken op een Herenboerderij?

Een Herenboerderij is een gemengde boerderij, met de nadruk op groenteteelt, maar heeft daarnaast ook fruitteelt en veeteelt. Er zijn momenteel 14 Herenboerderijen in Nederland die elk uit ongeveer 20 ha bestaan, waarvan gemiddeld 4 ha groenteteelt, 1-2 ha fruit, 40 varkens, 250 kippen en soms ook een aantal koeien. Ook zijn er ruim 35 initiatiefgroepen in Nederland die werken aan hun eigen Herenboerderij.

De boerderij is eigendom van een coöperatie van 200-270 huishoudens, die de directe afnemers zijn van de producten. Een Herenboerderij werkt natuurgedreven, waarbij biologisch de ondergrens is, maar we zijn niet Skal-gecertificeerd. Een Herenboerderij werkt volgens de 3 uitgangspunten en 7 pijlers die hier staan uitgelegd.

Op deze filmpjes van Herenboerderij Willemhoeve (bij Soest/Baarn), Herenboerderij Land van Weert en Herenboerderij Op ’t Lies (bij Breda) krijg je een goede indruk van de opbouw van een Herenboerderij.

In dit animatiefilmpje wordt het Herenboerenconcept kort en snel uitgelegd vanuit het perspectief van de leden. Uitgebreidere informatie vind je bij ‘De beweging’ en ‘De Herenboerderij’ op onze website.

Wat doet een Herenboer-boer?

De agrarisch bedrijfsleider leidt het gemengd bedrijf in opdracht van de coöperatie: een uitdagende functie met een grote diversiteit aan werkzaamheden. De agrarische bedrijfsleider is als meewerkend voorman de “waard” van de Herenboerderij. Hij/zij coördineert, stuurt en controleert de uitvoering van alle landbouwkundige werkzaamheden tot en met de oogst en uitlevering/distributie. De ondersteunende boer werkt hier part-time aan mee. Het doel is om kwalitatief goed eten te produceren op een natuurinclusieve en natuurgedreven manier. De lokale ecosystemen en het vergroten van biodiversiteit en verbeteren van de bodemkwaliteit in het gebied zijn belangrijke speerpunten.

De leden van de coöperatie zijn betrokken bij de productie en worden gestimuleerd mee te helpen op de boerderij. Er is een gezamenlijke motivatie om kwalitatief goed en smaakvol eten te produceren en te weten hoe het geproduceerd wordt. De community zorgt ervoor dat de boerderij een fijne plek is om te zijn voor gewas, dier en mens.

Gemiddeld besteed je 80% van je tijd aan tuinbouw en 20% aan de zorg voor de dieren. Ook ben je verantwoordelijk voor o.a. de administratie en zaken rond wet- en regelgeving. Denk daarbij aan de perceelregistratie, mestboekhouding en andere verplichte zaken.

Als boer van de Herenboeren ben je nooit uitgeleerd. Het is dan ook belangrijk dat je een nieuwsgierige houding hebt en gemotiveerd bent jezelf steeds weer verder te ontwikkelen, samen met collega’s en andere deskundigen. Ook vind je het leuk om de leden van de coöperatie actief bij de boerderij te betrekken. Een Herenboerderij biedt de mogelijkheid om de boerderij te ontwikkelen tot een uniek bedrijf.

Aan ervaring en kennis breng jij mee…

In ieder geval:

 • Voor de functie van agrarisch bedrijfsleider: heb je minimaal een agrarische opleiding in de tuinbouw, MBO 4 en een HBO-werk-/denkniveau;
 • Voor de functie van agrarisch bedrijfsleider: heb je een aantal jaren relevante werkervaring op een professioneel tuinbouwbedrijf of akkerbouwbedrijf als zelfstandige medewerker of eindverantwoordelijke;
 • Heb je ervaring in het werken met verschillende tractoren en machines;
 • Heb je de benodigde communicatieve en sociale vaardigheden voor de aansturing van en omgang met vrijwilligers;
 • Heb je de benodigde digitale vaardigheden om je een aantal geautomatiseerde systemen/applicaties snel eigen te maken;
 • Heb je zin om je verder te ontwikkelen in alle agrarische facetten van het Herenboerenvak;
 • Heb je rijbewijzen B en tractor.

Het is pré als:

 • Je werkervaring (deels) bestaat uit biologische bedrijfsvoering en gemengde bedrijfsvoering;
 • Je in het bezit bent van BHV/EHBO en VCA;
 • Je technisch handig bent om voorkomend (onderhouds)werk zelfstandig uit te voeren, dan wel goed aan te kunnen sturen (bijv. timmeren, lassen, water en elektra);
 • Je van Schouwen-Duiveland komt en/of je van plan bent hier te vestigen;
 • Voor de functie van agrarisch bedrijfsleider: je beschikt over een sterk lokaal agrarisch netwerk (bijv. andere boeren, loonwerkers en mechanisatiebedrijven) of bewezen ervaring hebt in het opbouwen van een lokaal agrarisch netwerk. 

Functieaanbod

Wij bieden een fulltime (32 of 40u p.w.) of part-time (nog nader te bepalen, tussen de 16 en 32u p.w) aanstelling op een kleinschalig gemengd bedrijf dat groenten, fruit en vlees produceert voor de 200-270 huishoudens die lid zijn van de coöperatieve Herenboerderij. Arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Open Teelten en salaris is afhankelijk van functie, leeftijd en ervaring.

Solliciteren

Ben je eraan toe om boer bij Herenboeren te worden? Dan ontvangen we graag je CV en motivatiebrief met daarin jouw beweegredenen om je aan te willen sluiten bij de Herenboerenbeweging. We zijn vooral nieuwsgierig naar jouw drijfveren om boerderijen te ontwikkelen naar zoveel mogelijk werken met kringlopen.

Je motivatiebrief en CV kun je sturen naar Mariska Pater: mariska@herenboeren.nl.

Deze vacature is uitgezet op 10-1-2023 en heeft geen vooraf vastgestelde einddatum. Wel vragen we je niet te lang te wachten met reageren, omdat we graag zo snel mogelijk met kandidaten in contact komen. 

Download deze vacature als PDF.

Kijk voor meer vacatures van Herenboeren Nederland op www.herenboeren.nl/vacatures 

De Herenboerderij in beeld (deze foto’s zijn van verschillende Herenboerderijen).

Herenboerderijen zijn bijna allemaal gemengde bedrijven.

 

Leden van de coöperatie helpen vaak mee op het land.

 

Veel Herenboerderijen verbouwen graan voor veevoer of zelfs voor eigen brood.

 

Leden verzorgen de wekelijkse uitgifte van oogstpakketten op de boerderij.

 

Een Herenboerderij is eigendom van een coöperatie van gemiddeld 200-270 huishoudens.
Op ALV’s beslissen zij mee over belangrijke onderwerpen.

Deel dit bericht: