Manager Ralph staat als Herenboer regelmatig in de klei  

Ralph Muller staat als Herenboer regelmatig in de klei

Op de werkvloer is Ralph Muller ontwikkelmanager bij beleggingsfonds a.s.r. real estate*. Hij wil de wereld graag een beetje mooier maken. Daarom is hij Herenboer en staat twee halve dagen per maand op het land van zijn eigen boerderij. Die staat op ‘gooiafstand’ van zijn kantoor, langs de weg van de Uithof naar de Bilt. Sinds begin dit jaar bewerkt Ralph samen met 250 andere Herenboeren 20 hectare grond. Met elkaar runnen ze het bedrijf zonder een bank en betalen ze met de afname aan geoogste producten het salaris van hun twee ingehuurde boeren. Deze boeren zorgen voor de benodigde kennis en knowhow voor het runnen van een agrarisch bedrijf en samen met de natuur voor duurzaam geproduceerd en kwalitatief goed voedsel voor zo’n 800 mensen (of zoals Herenboeren het noemen: monden).

Het concept Herenboeren bestaat inmiddels 8 jaar en er zijn inmiddels 14 Herenboerderijen verspreid over heel Nederland. Na het zien van de docufilm ‘The biggest little farm’ en een tip van een goede vriend was Ralph snel overtuigd en stapte met zijn gezin in de coöperatieve Herenboerderij Nieuw Bureveld. Het duurde nog wel 1,5 jaar voordat alle vergunningen rond waren, maar afgelopen voorjaar was daar de eerste oogst.

Anders eten

Ralph: “Ik eet tegenwoordig met de seizoenen mee en dingen die je niet zo snel in de supermarkt ziet liggen, zoals rammenas, postelein en schorseneren. Maar ook bekende groenten zoals courgettes, bloemkolen en wortels in gekke kleuren en vele soorten sla. De groente is verser en langer houdbaar. De sla blijft bijvoorbeeld wel twee weken knapperig in de koelkast. We hebben nu zo’n 60 soorten groenten, uiteindelijk worden dat er rond de 250! Sinds kort hebben we zelfs ook brood gebakken van ons eigen graan.”

Het heeft me verrast hoe snel je in het eerste jaar kan oogsten. En het inspireert me enorm om andere recepten uit te proberen. De zomerpostelein stamppot en bietenrisotto met plantaardige feta en noten staan met regelmaat op ons menu. En onze kinderen zijn bewuster geworden van hun lunchtrommel met een zelf geoogste appels en rauwkost.”

De boomgaardcommissie

“We hebben meerdere commissies zoals de belevingstuincommissie en een uitgiftecommissie. Ik zit zelf als voorzitter in de boomgaardcommissie. Omdat we als Herenboerderij recent zijn gestart, zijn we nog niet helemaal zelfvoorzienend en krijgen we fruit en vlees (bij behoefte) van nabijgelegen boeren. In die boomgaardcommissie onderzoeken we nu eerst de bodem, inventariseren we de wensen van onze mede-Herenboeren en maken we vervolgens een ontwerp en teeltplan. Dus ons eigen fruit is aantocht.”

De Herenboerderij is méér dan een gewone boerderij

Behalve een plek waar eten wordt geproduceerd, is een Herenboerderij ook de plaats waar mensen samenkomen, ze elkaar en hun boer spreken en waar nieuwe vriendschappen en mooie initiatieven ontstaan. Ralph: “Ik geniet enorm van het samen doen. Met elkaar bezig zijn is echt verrijkend, we onderhouden ook contact met onze lokale omgeving. Bijvoorbeeld met de Voedselbank als we een overschot hebben. En we bieden lagere schoolklassen de mogelijkheid om onderwijs te geven op de boerderij. Met wilgentunnels, hoog gras een natuurspeeltuin en vuurplekken is er voor groot en klein genoeg te ontdekken en beleven! We organiseren ook ‘lange tafel etentjes’ en oogstfeesten.”

Garden of Eden

Herenboeren en hun boer(en) werken regeneratief en dat zie je terug op het land. De bodemkwaliteit gaat erop vooruit, de natuur kan zich ontwikkelen en het landschap herstelt zich. Zo is het niet alleen voor mensen, maar ook voor planten en dieren een fijne plek om te zijn.  Ralph: “Ongeacht het weer is er altijd wel wat te doen en ik ben er heel graag, heb er leuke gesprekken en leer veel. Na het oogsten laten we het plantmateriaal liggen, zodat de grond steeds rijker wordt. We houden er rekening mee dat ongeveer 10% van de oogst naar slakken, rupsen en andere dieren gaat zoals vogels en muisjes. We werken samen met de natuur en passen de beplanting zo aan dat plagen minder kans hebben. Hoe meer variatie, hoe minder kans dat een plaag overspringt naar een volgende boom of struik. Door die synergie te creëren tussen landbouw en natuur met je eigen inzet wordt je beloont met lekker eten. Beter kan het niet, wat mij betreft. Je maakt de cirkel rond. Ik fiets erheen en oogst met de hand. Alleen datgene wat ik nodig heb. Dus geen groothandel, geen uitstoot vanwege vervoer en ook geen stikstofuitstoot. Geen kunstmest, geen gifstoffen, geen erosie en een betere waterkwaliteit. Alleen maar voordelen. En zeker weten, over een paar jaar is het hier een ‘Garden of Eden’.

*Oorspronkelijke publicatie van dit artikel: interne nieuwsbrief van a.s.r. real estate (met toestemming gereproduceerd). 

Deel dit bericht: