Herenboeren Nederland zoekt relatiebeheerder

Wie zijn wij?

Herenboeren is een groeiende burgerbeweging die aantoont dat de productie van ons dagelijks voedsel anders, beter en bovenal duurzamer kan. Op 14 plekken, verspreid over het hele land, zijn er al draaiende Herenboerderijen. Dat zijn kleinschalige, natuurgedreven en gemengde boerderijen die eigendom zijn van een coöperatie van zo’n 200-270 huishoudens. Daarnaast werken er nog ruim 35 initiatiefgroepen van burgers aan de realisatie van hun eigen lokale Herenboerderij en dat worden er elke maand weer meer.  

Stichting Herenboeren Nederland helpt als landelijke organisatie mee aan het opzetten en de succesvolle exploitatie van deze lokale boerderijen. Daarnaast richt zij zich op het vergaren en ontsluiten van kennis voor de verdere ontwikkeling van Herenboerderijen in Nederland. Tot slot zet zij zich op gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau in voor verbeterde wetgeving en beleid om de landbouwtransitie naar een natuurgedreven voedselsysteem mogelijk te maken.

Wat doe je als relatiebeheerder bij Herenboeren Nederland?

Als relatiebeheerder ben jij degene die, samen met je collega-relatiebeheerders, nieuwe boerderijen helpt ontwikkelen en boerderijen in exploitatie ondersteunt. Je functie is nog het meest vergelijkbaar met een non-profit accountmanager. Daarbij is het belangrijk dat je je het Herenboeren-concept goed eigen maakt, zodat je ons verhaal helder en onderbouwd kan vertellen bij bijvoorbeeld informatieavonden en rondleidingen.

De verschillende lagen van de Herenboerenbeweging zijn:

 • De community van coöperatiehouders (ook wel leden genoemd) van alle boerderijen;
 • De coöperatiebesturen van de boerderijen in oprichting en de boerderijen in exploitatie;
 • De boeren die in dienst werken van de boerderijen;
 • De collega’s van het landelijke team.

Jij hebt als relatiebeheerder in de praktijk het meeste te maken met de tweede laag, de coöperatiebesturen. En dan zowel de besturen die bezig zijn een Herenboerderij op te zetten (de ‘kartrekkersgroepen’), als de besturen die aan het roer staan van boerderijen in exploitatie. Het is belangrijk dat je gemakkelijk met veel verschillende mensen kan samenwerken en op een positieve manier kan communiceren. Je weet hoe je mensen kan stimuleren en enthousiasmeren, maar kunt ook bijsturen en aansturen waar nodig. Je beschikt over een goede dosis tact om de risico’s die komen kijken bij het opstarten en runnen van een Herenboer- derij op een prettige manier bespreekbaar te maken.

De rode draad in je werkzaamheden is het ontsluiten van de juiste informatie over het Herenboerenconcept op het juiste moment in het proces van de oprichting van een boerderij. Ook ben en blijf je aanspreekpunt voor boerderijen in exploitatie voor advies bij vragen en problemen. Je doet dit aan de hand van ons landelijke digitale boerderij-volg-systeem en onze digitale kennisbank. We verwachten tevens van jou dat je deze kennisbank samen met je collega’s blijft door ontwikkelen, gebaseerd op de door jou waargenomen kennisbehoeftes in de praktijk. Soms zul je besturen ook doorverwijzen naar andere collega’s binnen het landelijke team, bijvoorbeeld onze experts op het gebied van teelt, dieren, boomgaard, kwaliteit, arbo & milieu, ontwerp & inrichting, conceptbeheer etc.

Veel voorkomende taken

 • Organiseren en begeleiden van kennisbijeenkomsten en rondleidingen voor startende besturen;
 • Bezoeken en ondersteunen van de eerste informatiebijeenkomsten voor geïnteresseerden (potentiële coöperatieleden) van een nieuwe kartrekkersgroep;
 • Centraal aanspreekpunt zijn voor besturen door middel van e-mail en telefoon;
 • Incidenteel ondersteunen van online (en soms fysieke) bestuursvergaderingen;
 • Ontsluiten en onderhouden van de digitale Herenboeren kennisbank en boerderij-volg-systeem;
 • Ondersteuning bieden bij mogelijke problemen in de samenwerking binnen een bestuur of tussen bestuur en boer.

Over ons team

Herenboeren Nederland werkt voor een groot deel online. Daarnaast is er een fysieke ontmoetingsplek/ kantoor in Driebergen waar we elkaar af en toe treffen, met name op maandagen. Incidenteel wordt er ook op andere plekken in het land samengekomen. Je werkt in de praktijk het meeste samen met de andere
relatiebeheerders van ons team en de interne communicatiemedewerker. We zijn een enthousiast team dat informeel samenwerkt en veel waarde hecht aan eigen initiatief.

Wij zoeken iemand die:

 • Zich verenigt met het concept van Herenboeren;
 • Goed kan plannen en organiseren;
 • Gemakkelijk het overzicht bewaakt van de verschillende stadia waarin de kartrekkersgroepen en boerderijen zich bevinden (ondersteund door een digitale boerderij-volg-systeem);
 • Beschikt over goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden in het Nederlands;
 • Eenvoudig de juiste ‘tone of voice’ weet te vinden voor een positieve samenwerking met diverse doelgroepen;
 • Het leuk vindt om initiatief te nemen en ideeën voor verbetering van de werkflow te ontwikkelen;
 • Beschikbaar is voor ongeveer 24 uur per week.

Het is een pré als je:

 • Ervaring hebt in een vergelijkbare functie (of bijv. ervaring hebt als accountmanager);
 • Ervaring hebt in de professionele samenwerking met vrijwilligers;
 • Coöperatielid bent bij een bestaande Herenboerderij en je daar ook actief voor in zet;
 • Ervaring hebt als kartrekker van een Herenboeren initiatiefgroep;

Wat bieden wij?

We bieden een inspirerende en flexibele werkomgeving en een jaarcontract om mee te beginnen. Daarnaast kent Herenboeren Nederland goede secundaire arbeidsvoorwaarden conform de CAO Open Teelten.

Hoe reageren?

Ben jij op zoek naar een baan in een positieve en dynamische omgeving en ben je enthousiast over deze functie? Dan ontvangen we graag je CV en motivatiebrief. Je kunt deze sturen naar Mariska Pater via mariska@herenboeren.nl Heb je vooraf nog vragen, dan kun je bellen met Mariska via 06-34537463.

Deze vacature is uitgezet op 17-11-2022. De vacature heeft geen vooraf vastgestelde einddatum. Wel vragen we je niet te lang te wachten met reageren, omdat we graag zo snel mogelijk met kandidaten in contact komen.

Download deze vacature als PDF.

Kijk voor meer vacatures van Herenboeren Nederland op www.herenboeren.nl/vacatures.

Deel dit bericht: