Herenboeren Nederland zoekt interne communicatiemedewerker

Wie zijn wij?

Herenboeren is een groeiende burgerbeweging die aantoont dat de productie van ons dagelijks voedsel anders, beter en bovenal duurzamer kan. Op 14 plekken, verspreid over het hele land, zijn er al draaiende Herenboerderijen. Dat zijn kleinschalige, natuurgedreven en gemengde boerderijen die eigendom zijn van een coöperatie van zo’n 200-270 huishoudens. Daarnaast werken er ruim 35 initiatiefgroepen van burgers aan de realisatie van hun eigen lokale Herenboerderij en dat worden er elke maand weer meer.

Stichting Herenboeren Nederland helpt als landelijke organisatie mee aan het opzetten en de succesvolle exploitatie van deze lokale boerderijen Daarnaast richt zij zich op het vergaren en ontsluiten van kennis voor de verdere ontwikkeling van Herenboerderijen in Nederland. Tot slot zet zij zich op gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau in voor verbeterde wetgeving en beleid om de landbouwtransitie naar een natuurgedreven voedselsysteem mogelijk te maken.

Wat doe je als interne communicatiemedewerker bij Herenboeren Nederland?

Als interne communicatiemedewerker ben jij de verbindende communicatieve schakel tussen de verschillende lagen van de Herenboerenbeweging:

 • De community van coöperatiehouders (ook wel leden genoemd) van alle boerderijen;
 • De coöperatiebesturen van de boerderijen in oprichting en de boerderijen in exploitatie;
 • De boeren die in dienst werken van de boerderijen;
 • De collega’s van het landelijke team.

Herenboeren Nederland begeleidt als dienstverlenende organisatie zowel de coöperatiebesturen die bezig zijn een Herenboerderij op te zetten, als de coöperatiebesturen die aan het roer staan van de boerderijen in exploitatie. Ook ondersteunen wij de boeren met kennis en kunde. Daarnaast werkt het landelijke team aan het faciliteren en laten groeien van de Herenboerenbeweging. We doen dat door het initiëren van acties gericht op nieuw beleid en wet- en regelgeving, het verbeteren van de kennisopbouw en -verspreiding over natuurgedreven landbouw en het creëren van betaalbare en langdurige pachtconstructies.

Als interne communicatiemedewerker houd jij de lokale communities, besturen en boeren op de hoogte van de actuele ontwikkelingen binnen Herenboeren Nederland op de hierboven beschreven gebieden. Ook breng je actief in kaart welke nog onbeantwoorde informatiebehoeften er leven bij deze drie doelgroepen en ontwikkel je manieren om die te vervullen. Tot slot draag je er binnen het landelijke team aan bij dat de collega’s optimaal op de hoogte zijn van elkaars activiteiten.

Over ons team

Herenboeren Nederland werkt voor een groot deel online. Daarnaast is er een fysieke ontmoetingsplek/ kantoor in Driebergen waar we elkaar af en toe treffen, met name op maandagen. Incidenteel wordt er ook op andere plekken in het land samengekomen. Je werkt in de praktijk het meeste samen met de relatiebeheerders (die het proces van oprichting en exploitatie van de boerderijen coördineren) en de externe communicatiemedewerker. Het team is momenteel bezig om interne werkprocessen te stroomlijnen en jij speelt daar – samen met je collega’s – een belangrijke rol in. We zijn een enthousiast team dat informeel samenwerkt en veel waarde hecht aan eigen initiatief.

Veel voorkomende taken

 • Toegankelijke teksten schrijven voor diverse interne communicatiekanalen;
 • Geschikte visuals inzetten (afbeeldingen, schema’s en andere grafische middelen) om je boodschap te ondersteunen en geschikt te maken voor een breed publiek;
 • Aanspreekbaar zijn voor medewerkers en coöperaties voor adviezen over communicatie;
 • Organiseren van interne themabijeenkomsten en webinars;
 • Ondersteunen bij de organisatie van evenementen (bijvoorbeeld tijdens ons lustrumjaar dat start op 31 oktober 2023);
 • Ontwikkelen van initiatieven die de coöperatieleden van afzonderlijke Herenboerderijen meer met elkaar in contact brengen en de beleving bevorderen van één landelijke Herenboeren community;

Wat verwachten wij van jou?

 • Je bent iemand die zich verenigt met het concept van Herenboeren;
 • Je bent praktisch, sociaal en resultaatgericht;
 • Je kunt met veel taken tegelijk bezig zijn en weet makkelijk prioriteiten te stellen;
 • Je beschikt over goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden in het Nederlands;
 • Je weet gemakkelijk de juiste ‘tone of voice’ te vinden om je boodschap af te stemmen op verschillende doelgroepen;
 • Je hebt ervaring in een vergelijkbare functie en bij voorkeur ook met communicatie met vrijwilligers;
 • Je vindt het leuk om initiatief te nemen en nieuwe ideeën voor interne communicatie te ontwikkelen;
 • Je bent beschikbaar voor ongeveer 24 uur per week.

Wat bieden wij?

We bieden een inspirerende en flexibele werkomgeving en een jaarcontract om mee te beginnen. Daarnaast kent Herenboeren Nederland goede secundaire arbeidsvoorwaarden conform de CAO Open Teelten.

Hoe reageren?

Ben jij op zoek naar een baan in een positieve en dynamische omgeving en ben je enthousiast over deze functie? Dan ontvangen we graag je CV en motivatiebrief. Je kunt deze sturen naar Mariska Pater via mariska@herenboeren.nl Heb je vooraf nog vragen, dan kun je bellen met Mariska via 06-34537463.

Deze vacature is uitgezet op 17-11-2022. De vacature heeft geen vooraf vastgestelde einddatum. Wel vragen we je niet te lang te wachten met reageren, omdat we graag zo snel mogelijk met kandidaten in contact komen.

Download deze vacature als PDF.

Kijk voor meer vacatures van Herenboeren Nederland op www.herenboeren.nl/vacatures.

Deel dit bericht: