Herenboeren onderdeel van bioscoopfilm ‘Onder het Maaiveld’ vanaf 2 maart 2023

Uniek nieuws: je kunt Herenboeren vanaf 2 maart 2023 in de bios bewonderen! Afgelopen week zijn er bij Herenboeren Aan den Drecht in Leimuiden opnames gemaakt voor de film ‘Onder het Maaiveld’, met onze Herenboer-boer Isabel. We zijn super trots dat we met Herenboeren nu onderdeel uitmaken van deze mooie film die gaat over de wondere wereld van ons bodemleven. 

‘Onder het Maaiveld’ is vanaf 2 maart te zien in filmhuizen en bioscopen door het hele land. Bekijk de trailer én zet het vast in je agenda! 

De film-docu ‘Onder het Maaiveld’ wordt gemaakt door dezelfde makers als de populaire film-docu ‘De Nieuwe Wildernis’ (2013) die maar liefst door 700.000 mensen werd bekeken en meerdere prijzen won. Samen met de twee vervolgfilms, ‘Natuur in de Delta’ en ‘De Wilde stad’, waren dit de meest succesvolle Nederlandse natuurfilms ooit.

Wist je dat een theelepeltje grond meer levende organismen bevat dan dat er mensen op aarde leven? Het bodemleven is heel belangrijk voor ons mensen, maar toch weten we bar weinig over dat ondergrondse leven. Een gezond bodemleven zorgt ervoor dat de aarde water kan vasthouden in natte tijden en opslaan voor droge tijden, koolstof kan opslaan en water kan zuiveren. Ook worden voedingsstoffen in de bodem gerecycled door bodemdieren en helpen ze bij natuurlijke plaagbestrijding. Een vitale bodem is essentieel voor de verduurzaming van voedselproductie en helpt ons in de strijd tegen klimaatverandering. ‘Onder het Maaiveld’ laat je kennismaken met die ongeziene wereld onder onze voeten.

Ignas van Schaick is als producent verantwoordelijk voor de totstandkoming van Onder het Maaiveld. Hij was meteen gegrepen door het onderwerp: “Deze productie past perfect in de lijn die we met onze eerdere films hebben ingezet en waarmee we steeds een breed publiek verwonderen over onze Nederlandse natuur.” Het onderwerp bleek wel een grote technische uitdaging. Hoe film je microscopisch kleine organismen zoals schimmels en bacteriën die ondergronds leven? Niet voor niets is dat niet eerder gedaan. In hun zoektocht is door de filmmakers samengewerkt met wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), Naturalis, Wageningen University & Research (WUR), Micropia in ARTIS en tal van andere deskundigen. Daarnaast was ook het geluid van de bodem een grote uitdaging. Hoe klinkt de bodem? Samen met componisten René Meister en Eric Blom (Bear project) wordt gewerkt aan een indrukwekkende soundscape om de bezoeker straks in de bioscoop onder te dompelen in een beeld- en geluidbeleving.

Lees hier meer over de film. 

Deel dit bericht: