‘Groenboerenplan’ aangeboden aan ministers Staghouwer en Van der Wal

Vandaag, 6 juli 2022, tussen 16.30 en 16.45u, wordt in Den Haag namens een gelegenheidscoalitie van duizenden biologische-, biodynamische, agro-ecologische en kringloopboeren een tien-punten-plan overhandigd aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Henk Staghouwer, en de minister van Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal.

Namens Herenboeren Nederland was boer Fabian van Herenboerderij Wenumseveld (bij Apeldoorn) hierbij aanwezig.

Het tien-punten-plan (Groenboerenplan) is bedoeld om uit de impasse van het stikstofdossier te komen. Gezamenlijk pleiten de ondertekenaars voor een integrale lange termijn visie voor de landbouw, waarbij ook aan de andere urgente dossiers voor klimaat, bodem- en waterkwaliteit wordt gewerkt. Het Groenboerenplan wil perspectief bieden voor alle boeren die willen meebewegen naar een toekomstbestendige landbouw.

Eén van de oorzaken voor de ontstane maatschappelijke onrust onder een grote groep boeren is het gebrek aan een heldere toekomstvisie. Een visie die langjarig wordt ondersteund met de noodzakelijke wettelijke en financiële instrumenten. Een perspectief voor de land- en tuinbouw waarbij voedselproductie hand in hand gaat met het leveren van maatschappelijke diensten als biodiversiteit, schone lucht, schoon water, een vruchtbare bodem en gezonde voeding.

Voor de noodzakelijke omslag zijn veranderingen nodig in het agrarisch onderwijs, het grondbeleid en in de wet- en regelgeving. Daarnaast moet worden gezorgd dat duurzaamheid daadwerkelijk loont. Voor de gezondheid van mens en planeet moet veel vaker gekozen worden voor plantaardige productie en consumptie. Dit alles zorgt voor een transitie in de landbouw: van een landbouw gericht op maximalisatie van productie met hoge bijkomende maatschappelijk kosten, naar een herstellende, toekomstbestendige landbouw.

De ondertekenaars laten ieder op hun eigen wijze zien dat duurzame landbouw mogelijk is. Een landbouw waar met voldoening en plezier gewerkt wordt en waar natuurdoelen en de productie van gezonde voeding elkaar versterken in plaats van uitsluiten.

Ondertekend door:
Biohuis, Caring Farmers, Federatie van Agro-ecologische Boeren (BD-Vereniging, Bio-Tuinders Vereniging, Bio-Vegan Netwerk, CSA Netwerk Nederland, Vereniging Toekomstboeren), Herenboeren Nederland

Ondersteund door:
Bionext, Land & Co, Louis Bolk Instituut, Stichting Aardpeer, Stichting BD-Grondbeheer, Stichting Demeter, Burgercoöperatie Land van Ons, Stichting Lenteland, Stichting Warmonderhof, Transitiecoalitie Voedsel, Triodos Bank.

Lees het gehele 10-punten-plan op deze website: www.groenboerenplan.nl

Kijk je het 10-punten-plan liever in de vorm van een VIDEO, klik dan hier.
(deze grafische weergave is gemaakt door The Happy Activist)


Steun betuigen aan het Groenboerenplan

Organisaties en individuen kunnen via deze link hun steun betuigen voor het Groenboerenplan. 

Het #Groenboerenplan in de media 

  • De actie stond op woensdagochtend 6 juli groot in de Trouw. Je leest hier: Artikel Trouw Groenboerenplan 6-7-2022
  • Boer Fabian van Herenboeren Wenumseveld was aanwezig namens Herenboeren Nederland bij het overhandigen van het #Groenboerenplan in Den Haag en werd geïnterviewd voor Hart van Nederland. Je ziet het interviewfragment met hem hier op Vimeo.
  • Er is op woensdagochtend 6 juli ook een artikel over dit initiatief op nu.nl verschenen.
  • Later op de dag publiceerde nu.nl nog een uitgebreider artikel, met eveneens een interview met Herenboer Fabian. 
  • NOS berichtte ook over de actie op woensdagochtend 6 juli. 
  • Geert van der Veer, oprichter van Herenboeren Nederland en bestuurslid van Caring Farmers, werd geïnterviewd voor de rubriek ‘Zakendoen’ van BNR nieuwsradio om 12.05 op woensdag 6 juli. Je luistert het interview hier na:

Voor leden van Herenboeren

Leden van Herenboeren vinden hier een toelichting over hoe & waarom Herenboeren Nederland meedoet aan dit initiatief.

Deel dit bericht: