Boeren gezocht voor verschillende locaties!

Voor drie Herenboerderijen in Nederland zijn we op zoek naar Herenboeren-boeren, oftewel agrarisch bedrijfsleiders (m/v). Het gaat om twee spoedig te starten boerderijen in Venlo (Ulingshof) en Boekel-Gemert (Landmeerse Loop) en om een al lopende boerderij in Tilburg (Goedentijd), waar de huidige bedrijfsleider over niet al te lange tijd met pensioen gaat. 

Ben jij een praktische aanpakker met kennis van zaken en de benodigde sociale en communicatieve vaardigheden om samen te werken met een grote groep vrijwilligers? Lees dan vooral door!  

Naast bovengenoemde locaties, nodigen we je óók uit contact op te nemen als je interesse hebt in Herenboer worden in de buurt van Groningen, Utrecht-Zuid, regio Twente en regio Rotterdam. Deze Herenboerderijen gaan hoogstwaarschijnlijk in 2023 van start.

Tot slot zijn we doorlopend op zoek naar part-time hulpboeren op diverse startende en al lopende locaties, waarvoor je altijd welkom bent een open sollicitatie te sturen.

Wat is een Herenboerderij en wat doet een Herenboer-boer?

Als agrarische bedrijfsleider ben je de “waard” van de Herenboerderij. Je coördineert, stuurt en controleert de uitvoering van alle landbouwkundige werkzaamheden tot en met de oogst en uitlevering/distributie. Je doel is om kwalitatief goed eten te produceren op een natuurinclusieve en natuurgedreven manier. De leden van de coöperatie zijn betrokken bij de productie en worden gestimuleerd mee te helpen en werken op de boerderij. Er is een gezamenlijke motivatie om kwalitatief goed en smaakvol eten te produceren en te weten hoe het geproduceerd wordt. De lokale ecosystemen en daarbij het vergroten van biodiversiteit en verbeteren van de bodemkwaliteit in het gebied zijn belangrijke speerpunten. De community zorgt ervoor dat de boerderij een fijne plek is om te zijn voor gewas, dier en mens.

Gemiddeld besteed je 80% van je tijd aan tuinbouw en 20% aan de zorg voor de dieren. Ook ben je verantwoordelijk voor o.a. de administratie en zaken rond wet- en regelgeving. Denk daarbij aan de perceelregistratie, mestboekhouding en andere verplichte zaken.

Als boer van de Herenboeren ben je nooit uitgeleerd. Het is dan ook belangrijk dat je een nieuwsgierige houding hebt en gemotiveerd bent jezelf steeds weer verder te ontwikkelen, samen met collega’s en andere deskundigen. Ook vind je het leuk om de leden van de coöperatie actief bij de boerderij te betrekken. Een Herenboerderij biedt de mogelijkheid om de boerderij te ontwikkelen tot een uniek bedrijf.

Aan ervaring en kennis breng jij mee…

In ieder geval:

 • Heb je minimaal een agrarische opleiding in de tuinbouw, MBO 4 en een HBO-werk-/denkniveau;
 • Heb je een aantal jaren relevante werkervaring op een professioneel tuinbouwbedrijf of akkerbouwbedrijf als zelfstandige medewerker of eindverantwoordelijke;
 • Heb je ervaring in het werken met verschillende tractoren en machines;
 • Heb je de benodigde communicatieve en sociale vaardigheden voor de aansturing van en omgang met vrijwilligers;
 • Heb je de benodigde digitale vaardigheden om je een aantal geautomatiseerde systemen/applicaties snel eigen te maken;
 • Heb je zin om je verder te ontwikkelen in alle agrarische facetten van het Herenboerenvak;
 • Heb je rijbewijzen B en tractor.

Het is pre als:

 • Je werkervaring (deels) bestaat uit biologische bedrijfsvoering en gemengde bedrijfsvoering;
 • Je in het bezit bent van BHV/EHBO en VCA;
 • Je technisch handig bent om voorkomend (onderhouds)werk zelfstandig uit te voeren, dan wel goed aan te kunnen sturen (bijv. timmeren, lassen, water en elektra);
 • Je beschikt over een sterk lokaal agrarisch netwerk (bijv. andere boeren, loonwerkers en mechanisatiebedrijven) of bewezen ervaring hebt in het opbouwen van een lokaal agrarisch netwerk.

Functieaanbod

Als agrarisch bedrijfsleider (full-time) in Venlo, Boekel-Gemert of Tilburg:

Een fulltime aanstelling op een kleinschalig gemengd bedrijf dat groenten, fruit en vlees produceert voor de 200-270 huishoudens die lid zijn van de coöperatieve Herenboerderij. Er is een gezamenlijke motivatie om kwalitatief goed en smaakvol eten te produceren en te weten hoe het geproduceerd is en waar beleving, ecosystemen en een sfeervolle locatie belangrijke kernwaarden zijn. Arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Open Teelten en salaris is afhankelijk van leeftijd en ervaring.

Als agrarisch bedrijfsleider (full-time) in Groningen, Utrecht-Zuid, Twente of Rotterdam:

Bovenstaande geldt ook voor de open sollicitaties voor de – hoogstwaarschijnlijk in 2023 te starten – Herenboerderijen in Groningen, Utrecht-Zuid, regio Twente en regio Rotterdam.

Als ‘hulpboer’ (part-time) op diverse locaties:

Er zijn ook parttime functies beschikbaar op verschillende boerderijen. Arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Open Teelten en salaris is afhankelijk van leeftijd en ervaring.

Solliciteren

Ben je eraan toe om boer van de Herenboeren te worden? Dan ontvangen we graag je CV en motivatiebrief met daarin jouw beweegredenen om je aan te willen sluiten bij de Herenboerenbeweging. We zijn vooral nieuwsgierig naar jouw drijfveren om boerderijen te ontwikkelen naar zoveel mogelijk werken met kringlopen.

Je motivatiebrief en CV kun je sturen naar Mariska Pater: mariska@herenboeren.nl.

Deze vacatures zijn uitgezet op 23-6-2022 en hebben geen vooraf vastgestelde einddatum. Wel vragen we je niet te lang te wachten met reageren, omdat we graag zo snel mogelijk met kandidaten in contact komen. 

Deel dit bericht: