Weet jij al wat De Plaatsen is?

Weet jij al wat De Plaatsen is, doet en gaat worden?
Nee? Of niet helemaal?
Lees dan vooral door!

De Plaatsen: een landelijk netwerk van praktijkgerichte kenniscentra

De Plaatsen wordt een landelijk netwerk van regionale (praktijk)centra voor ontmoeting, opleiding, en innovatie voor een duurzame omgang met de bodem.

De Plaatsen is opgericht vanuit het idee dat de manier waarop de wereld nu haar voedsel produceert in hoge mate verantwoordelijk is voor de huidige crises in biodiversiteit en stikstof, maar tegelijkertijd óók kan bijdragen aan de oplossing daarvan. Door anders om te gaan met de bodem, kunnen bestaande en nieuwe boeren het verschil maken. Maar boeren kunnen dat niet alleen! En hoe doe je dit als boer, als je klem zit tussen bank en burger, die je decennia lang gevraagd hebben om heel en goedkoop voedsel te produceren? Het huidige kabinet trekt miljarden uit om een transitie van de landbouw mogelijk te maken. Maar de afstand tot de praktijk is groot en de gekozen maatregelen bieden individuele boeren geen perspectief voor de lange termijn. Daarom nemen we nu zelf het initiatief!

Plaats 1: De Kleine Aarde

De eerste Plaats (coöperatie De Kleine Aarde in Boxtel) wordt één van de plekken waar een deskundig team en specialisten zal klaarstaan om huidige en toekomstige boeren inspiratie, training en begeleiding te bieden. Zodat zij zelf kunnen werken aan een nieuwe toekomst voor hun bedrijf.

De Kleine Aarde in Boxtel was vanaf 1972 een proeftuin die pioniers de ruimte bood om te experimenteren met onder meer ecologische landbouw, duurzame energie en anders wonen. Vanaf 2023 komen opnieuw verschillende functies samen: een praktijkcentrum, cultuur- en inspiratiecentrum, debatcentrum, onderwijs- en onderzoekscentrum en innovatiecentrum. Het samenbrengen van verschillende functies, sectoren en actoren maakt deze Plaats tot een unieke plek.

Hierboven twee digitale foto impressies van hoe Plaats De Kleine Aarde eruit zal komen te zien.

Wat betekent dit voor de Herenboeren-beweging?

Om even in Herenboeren-terminologie te blijven: De Plaatsen zal dé praktische kennisbank gaan vormen, waar de Herenboerenbeweging – maar zij niet uitsluitend – optimaal van kan profiteren om een krachtige transitie naar een beter klimaat, milieu, biodiversiteit en landschap te bewerkstelligen.

Crowdfunding om de eerste Plaats te starten 

Om de eerste Plaats (coöperatie De Kleine Aarde in Boxtel) te kunnen starten, loopt er sinds medio mei een crowdfunding. Deze gaat al ontzettend goed, maar alle investeringen (groot én klein) zijn nog van harte welkom!

Het eerste doel om €500.000 op te halen. Waarvan met nog 3 dagen te gaan al 150% – oftewel €750.000 –  is bereikt. In het ideale scenario gaat de teller door tot 1,8 miljoen, waarmee nóg meer van de beoogde plannen mogelijk gaan zijn, en/of  sneller tot stand kunnen komen! 

Je bent van harte welkom om deze crowdfunding te steunen of door te sturen naar je netwerk.

Online Webinar over De Plaatsen op 21 juni 

Vind je het leuk om meer te weten te komen over De Plaatsen, de beweging erachter, de toekomstdoelen én wat jij kan doen om De Plaatsen zichtbaar en succesvol te laten worden?

Geert van der Veer, één van de oprichters van De Plaatsen, vertelde er meer over tijdens een online webinar op dinsdagavond 21 juni. Wil je dit webinar (terug)kijken, vraag dan de link op via een mailtje naar communicatie@herenboeren.nl  

Deel dit bericht: