Wie wil boer worden bij Herenboeren?

Het aantal Herenboerderijen in Nederland groeit, momenteel zijn er 14 Herenboerderijen in exploitatie en zijn er ruim 35 initiatieven die werken aan hun eigen Herenboerderij. Voor de toekomstige boerderijen zijn we op zoek naar Herenboeren-boeren oftewel agrarisch bedrijfsleiders (m/v), maar we zoeken ook hulpboeren en flexibel inzetbare vakmensen voor zowel bestaande als nieuwe Herenboerderijen. De agrarisch bedrijfsleider en/of boer leiden het gemengd bedrijf in opdracht van de coöperatie, een uitdagende functie met een grote diversiteit aan werkzaamheden.

De agrarische bedrijfsleider is de “waard” van de Herenboerderij. Als boer op een Herenboerderij coördineer, stuur en controleer je de uitvoering van alle landbouwkundige werkzaamheden tot en met de oogst en uitlevering/distributie. Je doel is om kwalitatief goed eten te produceren op een natuurinclusieve en natuurgedreven manier. Voedsel dat smaakvol is en voldoet aan de wensen van de community, en samengaat met de natuurwaarden op en rond het pachtbedrijf. De leden van de coöperatie zijn betrokken bij de productie en worden gestimuleerd mee te helpen en werken op de boerderij. Er is een gezamenlijke motivatie om kwalitatief goed en smaakvol eten te produceren en te weten hoe het geproduceerd wordt. De lokale ecosystemen en daarbij het vergroten van biodiversiteit en verbeteren van de bodemkwaliteit in het gebied zijn belangrijke speerpunten. De community zorgt ervoor dat de boerderij een fijne plek is om te zijn voor gewas, dier en mens.

Gemiddeld besteed je 80% van je tijd aan tuinbouw, en 20% aan de zorg voor de dieren. Ook ben je verantwoordelijk voor onder andere administratie en zaken rond wet- en regelgeving. Denk daarbij aan de perceel registratie, mestboekhouding en andere verplichte zaken.

Als boer van de Herenboeren ben je nooit uitgeleerd. Je hebt een nieuwsgierige houding, en zin om steeds weer verder te ontwikkelen, door en met collega’s en andere deskundigen. Een Herenboerderij biedt juist die mogelijkheden om de boerderij te ontwikkelen tot een uniek bedrijf.

Wij zoeken agrarisch bedrijfsleiders en boeren voor verschillende locaties.

Aan agrarische werkervaring en kennis neem je mee:

In ieder geval:

  • Minimaal een agrarische opleiding in de tuinbouw, MBO 4 en een HBO-werk-/denkniveau;
  • Een aantal jaren relevante werkervaring op een professioneel tuinbouwbedrijf of akkerbouwbedrijf als zelfstandige; medewerker / eindverantwoordelijke;
  • Ervaring in het werken met verschillende tractoren en machines;
  • Zin om je verder te ontwikkelen in alle agrarische facetten van het Herenboerenvak;
  • Rijbewijzen B en tractor.

Het is pre als:

  • je werkervaring (deels) bestaat uit biologische bedrijfsvoering en gemengde bedrijfsvoering;
  • je in het bezit bent van BHV/EHBO, VCA en spuitlicentie (1 en 2);
  • je technisch handig bent om voorkomend (onderhouds)werk zelfstandig uit te voeren, dan wel goed aan te kunnen sturen (timmeren, lassen, water, elektra, …);
  • je beschikt over een sterk lokaal agrarisch netwerk (bijvoorbeeld andere boeren, loonwerkers, mechanisatiebedrijven,…) of bewezen ervaring in het opbouwen van een lokaal agrarisch netwerk.

Functieaanbod

Een fulltime aanstelling op een kleinschalig agrarische bedrijf dat groenten, fruit en vlees produceert voor de 200 huishoudens die lid zijn van de coöperatieve Herenboerderij. Er zijn ook parttime functies beschikbaar op verschillende boerderijen in exploitatie en toekomstige boerderijen. Arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Open Teelten en salaris is afhankelijk van leeftijd en ervaring.

Locatie

Momenteel zoeken we een agrarisch bedrijfsleider en parttime hulpboeren/tuinders voor onder andere Soest, Leimuiden en Soerendonk.

Daarnaast zijn we bezig met de opstart van zo’n 20 nieuwe Herenboerderijen door heel Nederland waaronder Venlo, Goes, Ede, Groningen, Twente, Rotterdam en Nijmegen. We verwachten dat er in 2023 in alle provincies nieuwe Herenboerderijen van start zullen gaan. Wil je weten welk initiatief er bij jou in de buurt van start gaat, neem dan contact met ons op.

Je motivatiebrief en CV kun je sturen naar Mariska Pater: mariska@herenboeren.nl.

Deel dit bericht: