Herenboeren en hun boeren scherp op vogelgriep

Waar eigenlijk iedereen in de wereld niet om Corona heen kan, hebben veel boeren ook kopzorgen over een ander virus: de vogelgriep. De dreiging van deze ziekte gaat ook aan de Herenboeren niet voorbij.

Wettelijk gezien vallen Herenboerderijen met maximaal 249 kippen onder de categorie hobbydierhouders. Dat betekent dat ze verplicht zijn pluimvee af te schermen.

Maar Herenboerderijen doen meer dan dat, want nemen de dreiging uiterst serieus en gaan er professioneel mee om. Zo willen we de kans op verspreiding minimaliseren.

De Herenboerderijen in Rotterdam en Apeldoorn-Noord liggen in het zogenaamde 10 km gebied, Loenen er een stukje buiten. Als er meer besmette bedrijven in Nederland bijkomen, kunnen onderstaande maatregelen die voor hen gelden, ook voor andere Herenboerderijen relevant zijn.

  • Boeren vragen leden bij de kippen weg te blijven (zeker in een risicogebied).
  • Leden of bezoekers die kort voor een bezoek contact hebben gehad met kippen, moeten minimaal 10 meter van de kipcaravan blijven.
  • Boeren verkleinen de kans op kruisbesmetting door leden schone eierrekjes die op de boerderij aanwezig zijn mee naar huis. Ook kunnen ze leden vragen een eigen eierdoosje mee te nemen naar de boerderij, deze te vullen en dan weer direct mee naar huis te geven. Ze moeten ervoor zorgen dat er geen aanvoer van eierdoosjes naar de boerderij komt.

Deel dit bericht: