Livestream rond Syfly wingdrone op Herenboerderij

16 onderzoekers en studenten verbonden aan de Eindhoven University of Technology hebben een wingdrone ontwikkeld die bij kan dragen aan het verder verduurzamen van complexe agro-ecologische ecosystemen zoals we die zien op Herenboerderijen. Na een eerdere testvlucht vond zaterdag 17 oktober de eerste meetvlucht plaats op de Herenboerderij in Boxtel. De vlucht van team Syfly is via een livestream uitgezonden op Facebook en hier terug te kijken.

Graag goed doen
Syfly-woordvoerder Aabharan Hemanth (zie foto) is een van de industrial designers, die samen met onder meer (computer)technologen en een reeks ingenieurs de wingdrone heeft ontwikkeld. Zo’n drone met vleugels kan langer blijven vliegen dan de bekendere quadcopters. “Wat ons bindt is dat we vanuit verschillende competenties en achtergronden allemaal iets met drones hebben en duurzaamheid omarmen. We doen graag goed”, vat hij de motivatie van het team samen.

Bij Herenboeren verzamelde Syfly verschillende soorten beelden van weides en akkers waarop allerlei gewassen door elkaar staan. Vervolgens analyseert het team de beelden zodat vanuit de lucht duidelijk wordt waar de gewassen er goed voor staan en waar minder.

“Syfly wil boeren ook helpen om deze gegevens te gebruiken om hun productie te optimaliseren en de productieomstandigheden te verbeteren”, verduidelijk Aabharan. Later wil Syfly ook weersvoorspellingen integreren in de analyses zodat nog exacter geadviseerd kan worden.

Past bij Herenboeren
Voorzitter Herenboeren Nederland Geert van deer Veer zocht al een paar jaar geleden contact met TU/e via het agrifood&tech programma van de TU/e innovationSpace. Hij kijkt uit naar de meetvlucht van zaterdag. “Ook Herenboeren richten zich op de techniek van vandaag (en morgen). Volgens mij passen drones prima in een natuur- en sociaalinclusieve landbouw waarnaar wij Herenboeren streven.”

Livestream via Facebook
Omdat het in deze Corona-tijd niet lukt om er een fysiek evenement van te maken, is besloten de vlucht live te steamen via de Facebookpagina van Herenboeren. Behalve de live beelden van de vlucht is er ruimte voor achtergrondinformatie en interviews met het beperkt aantal aanwezigen.

De eerdere testvlucht op de Herenboerderij in Boxtel

Deel dit bericht: