Studententeams storten zich op ‘Herenboeren-drones’

Herenboeren Nederland werkt al een tijdje samen met onder meer de TU Eindhoven. Doel van deze samenwerking is onder meer om te verkennen welke technologische innovaties de Herenboerderijen in de toekomst verder helpen verduurzamen. Zo werken er nu groepen studenten aan drone-technologie die moet aansluiten bij de complexe manier waarop idealiter groenten worden geteeld op een Herenboerderij.

Van akkers met maar één gewas, naar kleine akkers met meerdere gewassen in rijen naar nog kleinere akkers met een ogenschijnlijk ratjetoe aan gewassen. Dat is maar een deel van de transitie waaraan Herenboeren Nederland op Herenboerderijen invulling wil geven. 

Dit doen we vanuit de gedachte dat een complexe maar uitgekiende mix aan gewassen zorgt voor een betere bodem en een stabielere teelt met weerbare gewassen die minder bevattelijk zijn voor ziektes en plagen. 

Interdisciplinaire studententeams

Om deze kennis te ontwikkelen en te ontsluiten, werken we onder meer samen met de Cooperative for Smart Sustainable Farming en studententeams, zoals het team Agri-Drone. Fabian Fontaine (student Electrical Engineering aan de TU Eindhoven) vormt samen met twee studenten Industrial Design (Josephine Hercules en Julia Linnenkamp) en een student Psychology & Technology (Savannah Nowak) het interdisciplinaire team. Dat werkt sinds de zomer van 2019 aan een opdracht voor Herenboeren.

Agri-Drone werkt nu aan een demo die op termijn de Herenboeren-boer moet ondersteunen in zijn of haar werk. Fabian: “Wij gaan daarbij uit van intercropping, waarbij verschillende gewassoorten door elkaar staan. We kijken naar verschillende mogelijkheden om ziektes, plagen of groeiachterstand te detecteren met een drone.”

Welzijnsmeting uit de lucht

“Dat gaan we doen door de akkers met een camera van boven vast te leggen. De golflengte die we gaan meten zegt bijvoorbeeld iets over het chlorofyl-level, de mate van fotosynthese en dus het welzijn van de plant.” Behalve meten moet de drone ook een advies kunnen geven. Dat kan gericht zijn aan een robot op de grond, of de boer van dienst.

Het team is bewust divers van samenstelling. “Het is de mix van competenties en de andere blik op de materie die de kans op een werkbare toepassing van onze drone vergroot”, vertelt Fabian. Zo houdt hij zichzelf meer bezig met de realisatie van een systeem dat hardware- en softwarematig goed in elkaar zit. Zijn collega’s Julia en Josephine dragen juist veel bij met brainstormtechnieken en hebben veel ervaring in het ontwerpproces. Met kennis in het technische gebied en de sociale wetenschappen vormt Savannah de overbrugging tussen techniek en de mens.

Complexiteit is uitdaging

Hoewel er meer drones boven landbouwgrond vliegen, maakt de complexiteit van de teelt de opdracht van Herenboeren wel tot een uitdagende, ervaren Fabian en zijn teamgenoten. “De drone moet het perceel zodanig kunnen structureren dat op een moment alleen die ene aardappelplant kan worden bekeken. Dat vergt veel denk- en programmeerwerk.”

Het is de bedoeling om ergens in het voorjaar van 2020 een demovlucht te maken over de Herenboerderij in Boxtel.

Deel dit bericht: