Hack rond Herenboeren wint Korte Keten Hackathon

Van afgelopen vrijdagochtend tot en met zaterdagmiddag was een bedrijventerrein in Barneveld het domein van de Korte Keten Hack van Farmhack. Doel van zo’n hack is (even in het kort) om via ‘buiten de lijntjes spelen’, ict-hulpmiddelen en (open) data doorbraken te forceren op het terrein van korte voedselketens.

Waar menig probleem rond die korte ketens gaat over de logistieke kant (hoe krijg ik producten van de boer op een slimme en betaalbare manier bij de consument), was de challenge van Herenboeren atypisch. Onze uitdaging was namelijk ingegeven door het vraaggestuurde karakter van een Herenboerderij: bedenk een tool die de Herenboeren-boer van dienst is bij het maken van een duurzaam teeltplan dat ongeveer 500 mensen wekelijks kan voorzien van het eten dat zij wensen.

Weet daarbij dat bijvoorbeeld een kropje sla in april langzamer groeit dan in juni, dat niet alle gewassen goed na elkaar kunnen groeien, en dat veel zon of regen de boel kunnen versnellen dan wel vertragen en zie daar….een uitdaging.

Wat we vrijdagmiddag achterlieten waren de resultaten uit de ‘wat-wil-u-eten-enquête’ die we vorige week onder 63 aspirant-leden van Herenboeren De Groote Modderkolk hielden.

Ook onder meer de eerder handmatig opgestelde zaai-, plant- en oogstplannen van Herenboeren Wilhelminapark bleven in Barneveld achter.

Het was mooi om te zien dat een groep jonge gasten het vraagstuk omarmde, waarna ze zich feitelijk 24 uur opsloten om de challenge tot een goed einde te brengen. En dat leek de volgende dag gelukt, want ze wonnen de eerste prijs.

Het hackteam met (v.l.n.r.) Henk Huijgen, Arjan Haring, Dirk-Jan Kloet, Daam Rutten,
Shanglin Yang, Michiel Wesseling en Armand Sol.

Wat ze gebouwd hebben, is een demo van de Croptimizer. Het is wellicht het begin van een hulpmiddel voor de Herenboeren-boer bij het vraaggestuurd planten van het volgende gewas. Aan de basis van zo’n plan ligt dat wat er technisch kán groeien, en wat de leden-Herenboeren willen eten. Met een aantal slimme algoritmen is het mogelijk om per perceel en gewasgroep aan te geven wat je het beste kunt planten, en in te schatten hoe ver de oogst gevorderd is. Een mooie tool die de potentie heeft om ook de Herenboer te inspireren (oh over 2 weken krijg ik worteltjes, als het weer meezit).

De komende tijd werken de ‘hackers’ de demo-versie verder uit tot een basistool waarmee Herenboeren(-boeren) hopelijk uit de voeten kunnen. Nog geen idee hoe die reis verloopt, en waar die ons brengen gaat, maar gaaf is het wel.

Deel dit bericht: