‘Onderwijs, pak meer regie rol in opleiding brede boer’

Het agrarisch middelbaar onderwijs moet naast sectoraal gespecialiseerde boeren en tuinders, ook meer specialisten kleinschalig gemengd bedrijf opleiden. “Nu doen we het zelf, maar ú moet het doen”. Dat stelde Geert van der Veer, voorzitter Herenboeren Nederland, vanmorgen in Sint-Michielsgestel op de door 100 docenten bezochte landelijke onderwijsdag van de Uitvoeringsagenda Duurzame Veehouderij 2023.

Het grote animo dat er bestaat voor de oprichting van Herenboerderijen en soortgelijke initiatieven, toont volgens Van der Veer aan dat er een maatschappelijke beweging in opkomst is die niet te negeren valt. “Eentje die boeren en tuinders ook kansen en perspectief biedt. Want elk van die bedrijven heeft straks een breed opgeleide boer nodig die alle takken van sport op de Herenboerderij kan managen.”

Denk en werk mee
Herenboeren werkt samen met een aantal andere kennispartners aan een eigen kennis- en expertiseprogramma. Dat moet ervoor zorgen dat er genoeg goed opgeleide professionals zijn die Herenboeren-boer kunnen en willen worden. “Maar jullie weten veel beter dan wij hoe je mensen opleidt tot boer. Ik daag jullie uit met ons mee te denken, mee te werken.”

Deel dit bericht: