Blog: Heren die fermenteren

Naast voorkomen van voedselverspilling, kun je natuurlijk ook creatieve manieren hanteren om je eten langer te bewaren. Het fermenteren van groente is een makkelijke manier om de houdbaarheid van je producten te verlengen, maar is ook een verrassend lekkere variatie van je standaard groentjes! ‘s Winters is bijvoorbeeld de kolenfamilie wat meer aanwezig in het Herenboerenlandschap en dan is een beetje variatie in de Herenkeuken wel gewenst.

Maar, wat is fermenteren nou eigenlijk? En wat kun je ermee? We leggen het je uit! Fermenteren is een proces waarbij schimmels, bacteriën en gisten (micro-organismen) ervoor zorgen dat de smaak, het uiterlijk en de geur van je product veranderen. De micro-organismen breken onderdelen uit de groentes op, waardoor het eten makkelijk verteerbaar wordt en de houdbaarheid wordt verlengd.

Met gefermenteerde groentes kun je eindeloos variëren. Wat dacht je van heerlijk genieten van je zelfgemaakte atjar bij je nasi of huisgemaakte zuurkool? Probeer het vooral uit met groentes zoals kool, wortel, spruitjes, komkommer, tomaat, radijs, rode biet of pastinaak. Lees hieronder hoe ook jij kunt gaan fermenteren. Wij zijn benieuwd naar jouw creaties!

Ingrediënten & benodigdheden

  • Stevige groente (kool, wortel, spruitjes, komkommer, tomaat, radijs, rode biet of pastinaak)
  • Zout
  • Verse kruiden naar keuze
  • Luchtdicht afsluitbare en gesteriliseerde pot(ten)

Bereiding

  1. Snijd de groente klein. Hoe kleiner, des te sneller groentes fermenteren.
  2. Voeg zout toe en doe alles in een pot. Het zout zorgt ervoor dat er vocht uit de groentes komen. Door de groentes te kneuzen versnel je dit proces. De groentes moeten onder het vocht komen te staan. Is dit niet het geval? Voeg dan een beetje water toe.
  3. Zet de pot op de warmste plek in je huis en laat hem daar ongeveer 3 à 4 dagen staan. Open de pot iedere dag eventjes om lucht vrij te laten. Hoe langer je de pot laat staan, hoe meer smaak er gecreëerd wordt.
  4. Zijn de groentes op smaak? Bewaar ze dan in de koelkast. Zo vertraag je het proces weer en blijft de smaak het best behouden.

Geniet ervan!

Deel dit bericht: