Blog: Een Herenboer, dat ben je bewust

Een Herenboer, dat ben je bewust. Maar hoe bewust ben je dan? De bodem, dat is de basis, altijd. Tot op zekere hoogte bepalen Herenboeren zelf wat ze eten. Dat wat er geplant kan worden, dat wordt geplant. Dat wat het land voortbrengt, dat eet je op.

Er is bewustwording van het aanbod en niet meer van de vraag. Wekelijks halen zij de ‘Oogst van de week’ op. Soms eet je dan een aantal weken achtereen ongeveer dezelfde producten, zoals nu sla in allerlei soorten en maten. En in het najaar is dat kool, maar wel in tien variëteiten. Dat gaat toch vervelen, hoor ik je denken, dat met de seizoenen mee eten. Niet voor de innovatieve Herenboer.

Op Herenkeuken.nl hebben zij hun eigen platform opgezet waarin zij zichzelf uitdagen in de keuken door op diverse manieren te koken. Ze conserveren, fermenteren en passen andere technieken toe om uiteenlopend te genieten van dat wat de seizoenen hen te bieden hebben.

De boer van de Herenboeren zorgt voor een uitgekiend teeltplan, op basis van dat wat de bodem aan kan. Daarbij wordt uiteraard rekening gehouden met de vraag van de leden waaronder het wekelijks kunnen eten van vijf verschillende soorten groente. Ook wordt de tijd genomen voor een ruime gewasrotatie. Dit om de bodem vruchtbaar te houden, elk jaar een beetje beter te maken. Elk soort groenten staat maar eens per acht jaar op hetzelfde perceel, wat een vitale bodem met minder kans op ziekten en plagen oplevert. En elke vier jaar worden er groenbemesters gezaaid, niet per se eetbaar voor de mens maar wel een weldaad voor de bodem.

Sinds de komst van de Herenboeren in Boxtel is de bodem op landgoed Wilhelminapark er al een stuk op vooruit gegaan. Een belangrijke indicator daarvan is de regenworm. Die worm alleen al, zorgt ervoor dat de Herenboeren een gevoelde hogere kwaliteit van hun eten ervaren.

Herenboeren Nederland

Deel dit bericht: