Verkenning Herenboerderij Groote Modderkolk Loenen

Is er bij mensen in de regio Apeldoorn, Hoenderloo, Zutphen, Dieren interesse in een Herenboerderij? Dat is wat Herenboeren Nederland graag wil weten. Daarom houden we op dinsdag 26 juni vanaf 20 uur op Boerderij Groote Modderkolk in Loenen (Gld.) een informatiebijeenkomst.

Zo’n Herenboerderij is een kleinschalige gemengde boerderij die in eigendom is van ongeveer 200 huishoudens. Zij richten een coöperatie op, investeren in de oprichting van hun bedrijf, en delen vervolgens de jaarlijkse kosten. De Herenboeren nemen een boer in dienst die voor ongeveer 500 ‘monden’ op een duurzame wijze het voedsel produceert dat ze willen eten. Een lid van zo’n coöperatie eet zo voor ongeveer 10 euro per week per mond zijn of haar eigen aardappelen, groenten, fruit, eieren en vlees van runderen, kippen en varkens. Dit alles onder de noemer ‘meewerken mag, hoeft niet’.

Momenteel draait er één Herenboerderij, op een landgoed in het Brabantse Boxtel. Verder ondersteunt Herenboeren Nederland ongeveer acht lokale initiatieven met als doel ook daar zo’n duurzaam coöperatief bedrijf op te zetten; onder meer in Ede, Soest, Breda en Weert.

Vereniging Natuurmonumenten is eigenaar van de biologische zorgboerderij Groote Modderkolk in Loenen. De organisatie is in principe bereid gronden te verpachten aan de lokale Herenboerencoöperatie. Voorwaarde is natuurlijk wel dat voldoende mensen uit de regio daadwerkelijk Herenboer willen worden.

26 juni vanaf 20 uur
Geïnteresseerden krijgen op dinsdag 26 juni vanaf 20 uur alles te horen over het fenomeen Herenboeren en welke stappen er gezet moeten worden om daadwerkelijk een Herenboerderij op te richten.

Boerderij Groote Modderkolk ligt aan Vrijenbergweg 24 A te Loenen (locatie in Google Maps).

Deel dit bericht: